Femte sjukan

Igår pratade jag med personalen på Ninjas förskola och en förälder till Ninjas kompis. Fick då veta att det gick något som hette Femte sjukan. Och när jag förklarade för dem hur Meja var, så var de båda väldigt överens om att det är nog det Meja har. Symtomen stämmer in på Meja med hennes röda svullna kinder.

 
Jag ringde ner till vårdcentralen nu på morgonen och blev uppringd av en väldigt trevlig sköterska. Förklarade Mejas historik (läkarbesök, halsfluss och symtom) och hon konstaterade över telefon att Meja har Femte sjukan. En annan elev från samma skola hade varit nere tidigare i veckan och fått det konstaterat. Att ta ett blodprov var helt onödigt och plågsamt för Meja, så det behövde vi inte. Sjukdomen finns med andra ord i skolan. 

Såhär skriver 1177.se om sjukdomen:

Allmänt

Femte sjukan är en virussjukdom som är vanligast hos barn i skolåldern, men även vuxna kan få den. Den smittar via till exempel hostningar och nysningar. Sjukdomen är oftast lindrig, men om man är gravid kan fostret i ovanliga fall bli smittat och i sällsynta fall bli sjukt. Om man har nedsatt immunförsvar kan femte sjukan orsaka allvarlig blodbrist. Detsamma gäller vid vissa ovanliga blodsjukdomar. Ett typiskt symtom hos barn är ett rodnat utslag medan vuxna ofta får ledvärk.

Symtom

Femte sjukan börjar ofta med en allmän sjukdomskänsla och trötthet, ibland med feber och värk i kroppen. Magbesvär som illamående, ont i magen och diarré kan också förekomma. Det typiska symtomet hos barn är ett rodnat utslag på kinderna, som efter några dagar kan sprida sig till framför allt på armarnas och benens utsidor. Utslagen kan forma ett typiskt girlangliknande mönster och brukar finnas kvar i cirka en vecka. En del barn får ont i lederna. En del barn har sjukdomen utan några symtom alls men kan ändå smitta andra. 


Nu är det ju så att man smittar innan symtomen har brytit ut. Så det innebär att Meja är smittfri. Feber kan komma och gå i två veckor. Meja har ju ingen feber överhuvudtaget. Det hade hon inte ens när hon hade halsfluss tidigare. Knepigt sådär. Men hur som så är Meja smittfri även om hennes rodnad på kinderna finns kvar. 

Men tyvärr i det hela så får ju Meja vara hemma imorgon också då hon äter penicillin för halsflussen. För att den inte ska smitta. Så nu ska jag sätta mig och knåpa ihop ett mejl till Mejas fröken. Jag svänger förbi skolan imorgon och lämnar in hennes läxa så när hon kommer tillbaka på fredag så får hon den nya läxan.

För vuxna är sjukdomen mer diffus så det gäller att hålla lite koll på sig själv nu också. Och så klart systrarna Vilja och Ninja också! 

Nu ska jag återgå till tvätten medan Meja ligger i soffan och tittar tv. Hon är skapligt rastlös här hemma. Stackarn!

 

Kommentera här: